Örebro BIlringar | Värt att veta om däck

Myter om vinterdäck

Här vi samlat flera myter angående vinterdäck, du har säkerligen hört dem någon gång.

Vill du vara säker på att dina däck är trafiksäkra? Kontakta oss här eller boka en tid online.

"Jag kör så lite på vintern eller bara i stan så jag behöver inte vinterdäck", "Jag väntar till snön kommer eller till 1 december innan jag lägger på vinterdäcken"

Moderna sommardäck är tillverkade för att klara bilens prestanda, både vad gäller toppfart, grepp och bromsning. Gummiblandningen är optimerad för temperaturer över 5 grader vilket gör att sommardäckets prestanda blir avsevärt sämre ju kallare det blir. Byt i tid – när dygnsmedeltemperaturen är under 5 grader.


"Jag köper billigare allrounddäck på nätet. De är ju M+S märkta, tål 210 km/h så jag kan köra med dem året runt"

Med ett sådant resonemang är man verkligen ute på hal is. Det finns inga allround eller året runt däck. Det som menas är ofta dubbfria vinterdäck som är tillverkade för mellaneuropa. Det är ett dåligt sommardäck med avsevärt högre slitage och dåligt våtgrepp på sommaren. Kan ofta fungera bra som vinterdäck på våta, saltade och snömoddiga vägar.


"Min bil har ESP, ABS, DSC och 4-hjulsdrift, så jag behöver inga vinterdäck"

Detta är helt fel. Alla säkerhetssystem ökar säkerheten oavsett underlag men får inte ett sommardäck att bli till ett vinterdäck. Det är däcken som ger greppet och hjälper till att stanna bilen i tid.


"Vinterdäcken är för dyra och tar för mycket plats i garaget"

Förutom de självklara egenskaperna som säkerhet och vinterdäckslagen så är det ju så att du sliter inte på dina sommardäck under vintertid, du kanske har snygga alufälgar som inte tål vintern. Se vinterdäcken som en investering och vi rekommenderar våra snygga alufälgar som är speciallackade för att tåla vägsalt. Din bil blir snygg året runt. Om du sedan säljer din bil så är det alltid enkelt att sälja dina vinterhjul på nätet. Alla Superdäck erbjuder däckförvaring där du för en rimlig kostnad kan förvara dina hjul, tryggt och säkert under rätta förhållanden.

Köp dina däck hos oss!

Välkomna till Örebro Bilringar